ΕΔΔΑ

5

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ιδρύθηκε στα πλαίσια του Συμβουλίου της Ευρώπης το 1950. Οι διακρατικές ή ατομικές προσφυγές που ασκούνται ενώπιον του ερείδονται νομικά στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου & Θεμελιωδών Ελευθεριών (ΕΣΔΑ) βάσει της οποίας ιδρύθηκε το εν λόγω δικαστήριο. Η ΕΣΔΑ έχει ως επίκεντρο την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και αξία και ως εκ τούτου η σύμβαση μαζί με τα εν ισχύ Πρόσθετα Πρωτόκολλα αποτελούν ένα ευρύ φάσμα προστασίας των πολιτών έναντι οποιωνδήποτε επιβουλών των δικαιωμάτων τους.

Η Ελλάδα έγινε ξανά μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης το 1974, οπότε αποκαταστάθηκε η Δημοκρατία και επανετέθη σε ισχύ η ΕΣΔΑ. Το δε δικαίωμα ατομικής προσφυγής ενώπιον του ΕΔΔΑ εντάχθηκε στο νομικό οπλοστάσιο των Ελλήνων πολιτών μόλις το 1985. Από τότε και ύστερα η Ελλάδα έχει κυρώσει όλα τα Πρόσθετα Πρωτόκολλα.Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δεν αποτελεί ακυρωτικό των εθνικών δικαστήριο, ούτε βαθμίδα δικαιοδοσίας νοούμενη ως συνέχεια των εθνικών δικαστηρίων. Είναι το δικαστήριο που προστατεύει τους Ευρωπαίους πολίτες από προσβολή δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται στην ΕΣΔΑ.

Προϋπόθεση εισαγωγής δικογράφου προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είναι:

α. η παραβίαση των δικαιωμάτων που προβλέπει η ΕΣΔΑ

β. η εξάντληση των εσωτερικών (έκαστου δεσμευμένου κράτους μέλους από την ΕΣΔΑ) ενδίκων μέσων

γ. η προθεσμία εξαμήνου από την επέλευση της τελεσίδικης δικαστικής απόφασης

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αποφαίνεται επί της προσφυγής διαπιστώνοντας αν η συγκεκριμένη πράξη ή παράλειψη του κράτους έχει παραβιάσει τα δικαιώματα του προσφεύγοντος. Οι αποφάσεις του είναι δεσμευτικές για τα εθνικά κράτη, όμως δεν υπάρχει μηχανισμός επιβολής τους. Σε περίπτωση που έχει διαπιστωθεί οποιαδήποτε παραβίαση, η οποία παρά την απόφαση δεν αίρεται, το Δικαστήριο έχει τη δυνατότητα να επιδικάσει χρηματική αποζημίωση στον πολίτη από το συγκεκριμένο κράτος.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: